• м.Тернопіль,
    вул. Текстильна 1
  • +38 (097) 840 02 14
    +38 (066) 234 68 99

Ціна на газ. Що ж далі?

Ціна на газ. Що ж далі?

7_main_ukr

Багатьох хвилює питання збільшення вартості газу на сьогоднішній день. І так, зросла буря негативу в зв’язку з підвищенням з 8.10 грн/л., до більш ніж 13 грн за літр з липня по вересень місяць поточного року.
“Все, переходжу на бензин!”, – говорите Ви. “Штучне завищення” – кажуть політики. А тим часом газові АЗС потирають руки.
В даному дослідженні ми хотіли виявити такі проблеми: причини різкого підвищення цін, та “що буде далі” ?!
Таке стрімке зростання цін на газ лякає і насторожує українських автомобілістів. Багато з побоюванням ставляться до ідеї використання газу, як більш дешевої альтернативи бензину, так як це вже не перше подорожчання газу на нашому віку. Так само варто згадати, що ще в червні цього року АМКУ (Антимонопольний Комітет України) почав вести розслідування по відношенню обґрунтованості ціни на скраплений газ, і вже опублікували звіт. Однак нічого конкретного державний уповноважений Антимонопольного комітету України, Валерій Полюхович, не заявив “З одного боку, формування вартості скрапленого газу залежить від ціни на сиру нафту на європейських ринках, тарифи на транспортування, оподаткування і нестабільний курс валют, з іншого боку, – “Чи не виключено, що на формування вартості скрапленого газу впливають і суб’єктивні чинники, що призводять до необгрунтованого зростання роздрібної ціни”. Однозначно можна сказати лише про те, що ціна на ЗГ (зріджений газ) виросла через відсутність квот на поставку від ресурсотримачів з РФ, таких як Роснефть. Однак, це відкрило можливість диференціювати ринки поставок з інших країн постачальників, таких як Єгипет і Італія, – заявляє керівник біржового комітету УЕБ, Олексій Дубовський.
Ще однією вірогідною причиною збільшення – значне підвищення попиту на зріджений газ. За останні кілька років в Україні значно зросла кількість автомобілів, які перейшли з дизеля на альтернативний вид палива. “Пропозиція просто не встигає за попитом”, – як заявляють в УЕБ.
Крім цього, так само впливає психологічний фактор. “Так, є об’єктивні причини для росту цін імпортного газу. Але у нас є погана якість ринку: Коли ціна підбирається до якоїсь психологічної позначки, постачальники газу дивляться як на це реагує споживач. Якщо немає істотного зниження продажів, значить споживач готовий терпіти таку ціну, і вона не є критичною.” На думку Юрія Корольчука енергетичного, така тенденція суттєво затримує зниження цін ринку газу України.
А тепер питання насушне: Чого слід очікувати в подальшому? “Ринок газу – сезонний ранок”, – пояснює Дубовський. До кінця жовтня ціна на газ стабілізується і повернеться до нормального рівня. Як це було в аналогічні періоди за минулі роки.
На підтвердження думки експерта пропонуємо поглянути на графік “Мінфіну”, який можна подивитися на офіційному прес-сайті, за 2015-2016 роки. Отже, за період з 11.02.2015 по 03.03.2015 ціна на газ ЗПБТ підскочила з 7,71 до 14,43 грн за літр. І до 03.04.2015 знизилася до 10,51 грн за літр і продовжила знижуватися. Менш різкий скачок стався і в період 01.10.2015-04.11.2015 роздрібна вартість газу зросла з 7.90 до 10.69 грн за літр і далі пішла на спад.
Подібну картину ми спостерігаємо і зараз: офіційна вартість одного літра газу зросла з з 30.06 по 19.09 8.22-13.10 грн за літр, відповідно. На даний момент роздрібна вартість газу стабілізувалася, і найближчим часом варто очікувати спад як на роздрібному, так і на оптовому сегменті ринку.
І ще парочка фактів, 21 вересня в ході аукціону СП “ПГНК” реалізували 195 т. скрапленого газу за ціною 20 600 грн/т., що на 900 грн/т. дешевше ніж на аукціоні 14 вересня, коли ціна на ЗГ ще продовжувала зростання.
Хочемо зазначити, що нафтова корзина ОПЕК, – індикатором середньоринкової вартості сировини, так само знизилася на 1,28%. І як ми пам’ятаємо, ціна на газ для авто так само залежить від вартості сирої нафти.

Резюмуючи вищесказане, – не варто вірити пліткам і піддаватися загальній паніці, як показують дані, зростання вартості газу явище сезонне. Як піднялося, так і опуститься вниз…